Sulkapallo

Sulkapallo on mailapeli jota pelataan joko yksin vastustajaa vastaan tai parina paria vastaan. Pelaajat saavat pisteitä iskiessään palloa siten, että se ylittää verkon ja laskeutuu vastustajan puolelle. Kumpikin puoli saa lyödä palloa vain kerran kunnes se ylittää verkon. Lyöntisarja päättyy kun pallo osuu lattiaan, tai jos tuomarin mielestä virhe on tapahtunut.

Sulkapallo on sulkainen tai muovinen ohjuksen muotoinen pallo, jossa on muovinen pyöreä pää ja kartiomainen loppuosa. Sen ainutlaatuinen aerodynamiikka laittaa sen lentämään täysin eri tavalla kuin normaalit pallot muissa mailapeleissä; etenkin kun sulat luovat enemmän painetta, joka joskus aiheuttaa sulkapallon lentämisen paljon nopeammin kuin tavallisen pallon. Koska sulkapallon lentoon vaikuttaa myös tuulen nopeus, yleensä kilpatason sulkapalloa pelataankin sisätiloissa. Sulkapalloa pelataan joskus myös harrastuksena tai ajanvietteenä, jolloin myös puutarhassa tai rannalla voi pelata.

Vuodesta 1992 lähtien, sulkapallo on ollut olympialaji jossa on viisi eri luokkaa: miesten ja naisten kaksinpeli, miesten ja naisten paripeli ja sekaparipelit, joissa molemmissa pareissa on sekä mies että nainen. Korkeatasoinen sulkapallo, etenkin kaksinpeli, edellyttää hyvää fysiikkaa. Pelaajilta vaaditaan kestävyyttä, ketteryyttä, räjähdysmäistä voimaa, nopeutta sekä tarkkuutta. Se on myös hyvin tekninen laji, vaatien hyvää motoriikkaa ja mailan liikkeiden kehittämistä. Mailat ovat kevyitä, 70 grammasta 95 grammaan, ja täten hieman hankalampia hallita kuin perinteiset tennismailat. Myös uniikki sulkapallo tuo lisähaastetta lajiin.