Kuinka voin aloittaa alamäkipyöräilyn?

Alamäkiajo tai alamäkipyöräily on maastopyöräilyn vauhdikas alalaji, vaikkakin maastopyöräily on muodostunut juuri alamäkiajon kautta. Lajista saattaa kuulla puhuttavan myös nimellä DH, joka tulee sanasta downhill eli alamäki. Alamäkipyöräilyssä tavoitteena on ajaa rinteeseen merkitty rata mahdollisimman nopeasti alas. Ajoradat ovat kivikkoisia ja mutkaisia polkuja. Useat paikat Suomessa tarjoavat mahdollisuuden lajin aloittamiselle ja harrastamiselle.

Kuinka ensikertalainen voi aloittaa lajin?

Mäkeä alaspäin ajaessa vauhti on hurja ja saattaa kasvaa jopa 100 kilometriin tunnissa. Lisäksi maasto on täynnä kiviä, mutkia, hyppyreitä ja pudotuksia. Tämän vuoksi on tärkeää, että alamäkipyöräilijällä on haastavaan maastoon sopiva kulkuväline ja muut suojavarusteet. Huonot välineet tai välineiden puuttuminen ovat yksi syy, joka voi aiheuttaa vakavia onnettomuuksia vauhdikkaassa lajissa.

Aloittelijan onkin järkevintä aloittaa alamäkiajo ohjatuilla kursseilla tai tunneilla. Siihen on montakin hyvää syytä. Bikeparkkien ja laskettelukeskuksien järjestämät kurssit tarjoavat ammattimaista ohjausta turvallisessa ja lajiin sopivassa maastossa. Lisäksi kallista alamäkipyöräilyyn tarkoitettua pyörää tai muita suojavarusteita ei tarvitse välttämättä ostaa itse. Bikeparkit ja muut lajin harrastamisen mahdollistavat keskukset vuokraavat pyöriä ja varusteita.

Oikeanlaiset välineet ovat tärkeitä lajissa

On tärkeää, että lajia harrastavalla on juuri alamäkipyöräilyyn sopiva pyörä ja tärkeät suojavarusteet. Onnettomuudet ja vammat ovat mahdollisia maastoon sijoittuvassa vauhdikkaassa lajissa. Lajin suojavarusteisiin kuuluvat kypärä kiinteällä leukasuojalla, ajolasit, ylävartalon suoja sekä niska-, polvi- ja säärisuojat. Ajajan on käytettävä yllään myös kokopitkiä käsineitä ja pitkiä housuja sekä pitkähihaista paitaa.

Alamäkiajoon tarkoitetut pyörät ovat rakenteeltaan hyvin tukevia. Ne muistuttavatkin hieman moottoritonta motocross-pyörää. Lajiin tarkoitetut pyörät ovat melko kalliita, ja halvimmillaankin ne voivat maksaa jopa parisen tuhatta euroa. Maastopyöriä osineen sekä muita välineitä myy esimerkiksi online-kauppa Cykelkraft. Nettikauppa toimittaa pyörät valmiiksi koottuna ja säädettynä nopealla toimituksella. Kauppa myy myös muita urheilijan tarvitsemia tuotteita, kuten ravintolisiä.

Muistettavaa alamäkipyöräilystä

On vaarallista lähteä laskemaan tuntemattomaan maastoon. Kannattaakin käyttää hyödykseen juuri lajille tarkoitettuja laskupaikkoja. Aloittelijan kannattaa aloittaa laji ohjatuilla tunneilla vaikkapa bikeparkissa. Kokeneemmille laskijoille löytyy lajille tarkoitettuja laskupaikkoja myös muualta. Esimerkiksi Helsingin korkeimpana kohtana tunnettu Malminkartanonhuippu tarjoaa alamäkipyöräilijöille lajin harrastamiseen tarkoitetun rinteen Itärinteessä. Myös muita lajin harrastamiselle sopivia paikkoja löytyy ympäri Suomen.