Koko perhe pyörän selkään – näin ostat lapselle oikeankokoisen polkupyörän!

Polkupyörän ostaminen lapselle ei välttämättä ole helppoa kuin heinänteko, muttei varsinaisesti rakettitiedettäkään, sillä toistaiseksi markkinoilta tuskin löytyy rakettimoottoroituja polkupyöriä. Pyöräily on koko perheelle terveellinen ja kätevä tapa liikkua ekologisesti pitempiäkin matkoja omien aikataulujen mukaan, kunhan varustelu on kaikin puolin kunnossa ja pyörän valinnassa otetaan huomioon yksinkertaisia perusasioita. Kuinka siis valita sopiva polkupyörä perheen juniorin tarpeisiin?

Osta oikea tuumakoko, malttia kasvuvaran suhteen!

Pyörää valitessa on varattava riittävästi aikaa, oltava kärsivällinen ja paneuduttava koeajoon. Vääränkokoisella polkupyörällä on vaikea ajaa. Pieleen mitoitettu pyörä tekee ajamisesta epävakaata ja totuttaa virheelliseen ajoasentoon. Pitempiä matkoja ajaessa epäergonominen ajoasento voi aiheuttaa rasitusvammoja ja kiputiloja. Ammattitaitoinen henkilökunta neuvoo pyöräliikkeessä oikean kokoisen tuotteen hankkimisessa. Oikeanlaiseen ajoasentoon voidaan vaikuttaa satulan, ohjaustangon ja poljinten keskinäisiä suhteita säätämällä.

Suomen pyöräilyunionin Kuntopyöräilyvaliokunnan puheenjohtajan, Pekka Sirkiän Ylelle antamien neuvojen pohjalta satulan oikea korkeus on helppo testata ja säätää. Myös pyörän varusteet ja kypärä on mitoitettava oikein.

Kyseenalaista potkupyörän ja työntötangon hyödyt

Potkupyöräksi kutsutaan pikkulapsille tarkoitettua pyörää, josta polkimet puuttuvat kokonaan. Polkupyörän tarkoituksena on totuttaa tällaisella polkimettomalla pyörällä pikkuihmiset tasapainoilemaan ja hallitsemaan siten kehoaan paremmin ennen oikealla polkupyörällä harjoittelua

Potkupyörän hyödyt ovat yksilöllisiä. Yhtä hyvin lapselle voi alusta saakka hankkia oikean, polkimin varustetun polkupyörän. Silloin lapsi pääsee suoraan jujulle pyöräilyn ideasta. Osassa pikkulasten pyöriä on harjoittelua helpottamaan tarkoitettu työntötanko, josta pitämällä aikuinen voi tukea pikkupyöräilijää pysymään pystyssä. Ongelmaksi voi muodostuu kuitenkin toisinaan se, ettei lapsi muistakaan itse polkea, koska aikuinen työntää aisasta ja eteenpäin mennään, vaikkei pyöräilijä itse tee asian eteen elettäkään.

Mainostajiin, tutkimuksiin ja virkansa puolesta pyöräilyasioiden asiantuntijoihin ei kannata luottaa pyöräilyn suhteen liikaa. Käytännöllisellä lähestymisellä, terveellä järjellä ja lapsen yksilöllisiin tarpeisiin sekä taipumuksiin pohjautuvalla harkinnalla vanhemmat onnistuvat hankkimaan perheen nuorimmaisille oikeanlaiset pyörät. Isommat lapset osaavat jo itse kertoa, mitä menopeliltään tarvitsevat. Aina kannattaa kuunnella lasta, pohtia yhdessä polkupyörän ominaisuuksia ja niiden sopivuutta käyttäjänsä kannalta.